Hotel Oscar

Atractii culturale

 

 

Hogas0001

Muzeul memorial “Calistrat Hogas”

Adresa:Piatra Neamt, str, Calistrat Hogas, nr.1

A fost amenajat in 1969 in casa in care a locuit scriitorul (construita in sec. al XIX-lea). Cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala, obiecte personale ale scriitorului.

 


IMG_6669

TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMT

In anul 1958 arhitectul Carol Zane finalizeaza constructia cladirii, insa aceasta devine activa si disponibila pentru public abia din anul 1961.

In Piatra-Neamt au sosit in fiecare an unii dintre cei mai buni absolventi ai Institutului de Teatru, printre care se numara si: Florin Piersic, Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogasanu, Valentin Uritescu, Mitica Popescu, Oana Pellea si altii.

Prezenta atator nume mari ale teatrului romanesc a creat asa numitul “spirit de echipa”, iar prestigiul institutiei a cunoscut o crestere semnificativa chiar si pe plan international.

In zilele noastre, Teatrul Tineretului ramane unul dintre cele mai dinamice teatre din tara, 70% dintre actori avand o varsta medie de sub 30 de ani.

Repertoriul celor care au activat si activeaza la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt este compus din piese contemporane, atat piese romanesti cat si straine.


Casa memoriala “Ion Creanga” – Humulesti

Casa-memoriala-Ion-CreangaCasa memorială Ion Creangă din Humuleşti este un muzeu memorial înfiinţat în casa în care s-a născut şi a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humuleşti (astăzi suburbie a oraşului Târgu Neamţ) din judeţul Neamţ. Datarea casei este 1833, ea fiind situată pe strada Ion Creangă nr. 8. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naştere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855.  Clădirea este o construcţie din bârne de lemn, cu acoperiş din şindrilă. A fost locuită până în 1959 de descendenţii familiei Creangă, fiind restaurată în 1937 prin grija lui Nicolae Iorga. Alte restaurări: 1960, 1975, 1988.

Construcţia este formată din două încăperi micuţe şi o tindă. Atracţia turistică deţine o valoroasă expoziţie permanentă, reorganizată tematic după 1989, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărţi poştale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii şi 14 lucrări de grafică. Lângă muzeu se găseşte Parcul tematic „Ion Creangă”, un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveştile pentru copii scrise de Ion Creangă.

 


Muzeul “Popa” – Tarpesti,Neamt

Tarpesti01Muzeul ”POPA”, înființat de creatorul popular Neculai Popa, este o destinație turistică apreciată de toți vizitatorii (români sau străini) care ajung să călătorească prin Ținutul Neamțului. Colecțiile sale, deschise publicului încă din anul 1977, cuprind: obiecte de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase, icoane, pictură naivă, dar și creații ale lui Neculai și Elena Popa: măști, costumații pentru spectacolele de iarnă, sculptură în lemn și piatră. Toate aceste exponate pot fi vizionate în cele 12 camere destinate muzeului, plus curtea cu sculpturi a familiei Popa.

Pasiunea de colecționar a lui Neculai Popa s-a manifestat încă din tinerețe. Îndrăgostit fiind de lumea satului tradițional și conștient fiind de impactul procesului de modernizare accelerată, din cea de a doua parte a sec. XX, el va începe să colecționeze diverse obiecte, din mediul rural, dar nu numai, cu intenția de a crea un muzeu al satului, în care încerca să păstreze spiritul unei epoci ce începea deja să dispară.

La52 de km de Piatra Neamt si la 12 km. de orasul Tg. Neamț, în localitatea Târpești poate fi vizitat un interesant obiectiv turistic din zona Neamțului – Muzeul ”POPA”.