Muzeul de Istorie
Adresa: Piatra Neamt, str. M.Eminescu nr.10
Tel. 0233 217496;
A fost infiintat in 1934 de preotul Constantin Matasa .
Muzeul are peste 100.000 de exponate. O serie de piese pot fi individualizate datorita semnificatiei lor pentru civilizat,ia acestor meleaguri : Vasul cu colonete de la Izvoare, vasele de cult si provizii de la Gheraiesti, tezaurul de vase de aur de la Radeni si cel de argint de la Muncelu. El detine si importante colectii arheologice din epoca bronzului si geto-dacice.
Ansamblul Curtea Domneasca
Frumoasa ctitorie a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza si astazi in orasul Piatra Neamt fiind cunoscuta drept centrul istoric al urbei. Situat pe un mic platou in jurul caruia s-a dezvoltat actualul oras, complexul architectural este format din Biserica “Sf. Ioan Botezatorul”, Turnul-clopotnita si Curtea Doamneasca.
Potrivit izvoarelor istorice aceste mari marturii ale istoriei isi au inceputurile in perioada 1468-1475. Prima atestare documentara a Curtii Domnesti de la Piatra Neamt apare intr-un document emis in anul 1491, cand Stefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate “care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra“.
De asemenea, din Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza fragmente din latura sudica a zidului de incinta si coltul de nord-vest al pivnitelor palatului care cuprind o incapere de acces, un coridor lung si patru galerii. Aceste incaperi gazduiesc astaz
Muzeul de arta neolitica Cucuteni
Adresa:Piatra Neamt, Str. Stefan cel Mare nr. 3;
Tel. 0233 217496;
Muzeul este unic in Europa , fiind unul din cele mai importante muzee din Romania.
El a fost deschis in iunie 2005 si detine cea mai variata si bogata colectie Precucuteni-Cucuteni. Cladirea a fost ridicata in anii 1928-1930 de constructorul Carol Zani si ornamentata de sculptorul Vincenzo Puschiasis. Muzeul prezinta in jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni – Cucuteni incluse in categoria “tezaur” a patrimoniului cultural national.
Muzeul de Etnografie
Adresa: Piatra Neamt, Piata Libertatii, nr.1.
Tel. 0233 216808;
A fost infiintat in 1980.
Actualmente muzeul expune obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramica, mobilier), care ilustreaza ocupatii, obiceiuri, port din zona Neamt.
Muzeul de Arta
Adresa:Piatra Neamt, Piata Libertatii nr.1
Tel. 0233 216808;
A luat fiinta in anul 1960 prin donatii, transferuri de la Muzeul arheologic regional sau prin achizitii.
Muzeul are o suprafata de 695 mp si cuprinde 4 sali: Specific national si interferen,e europene, Metafora si culoare, Sectia maestrilor si Repere contemporane. Muzeul detine colectii de scupltura, grafica, pictura si tapiserie semnate de artisti plastici locali sau de renume national: Lascar Vorel, Nicolae Tonitza, Ion Tuculescu, Corneliu Baba.
Telegondola Piatra Neamt
Telegondola ofera o frumoasa panorama a orasului Piatra Neamt, cu tot cu imprejurimi: lacul de acumulare Batca Doamnei, Muntele Pietricia dar si Ceahlaul ce se poate observa in toata splendoarea lui in zilele senine. Ca si conditii de calatorie, viteza de transport este de 6m/s. Telegondola beneficiaza de 22 de gondole, fiecare gondola avand 8 locuri pe scaune, fiind capabila sa transporte nu mai putind e 640 kg/gondola. La o asemenea viteza, calatoria va fi de minim 8 minute, intre cele doua puncte si anume : Gara aflat la altitudinea de 323m si punctul de sosire (Muntele Cozla) aflat la altitudinea de 632m.
Partia de schi si telescaun
Avand o lungime de 785 metri pe o diferenta de nivel de 252 de metri, instalatia pe cablu de pe Muntele Cozla este capabila sa transporte nu mai putin de 1793 de persoane pe ora in cele 42 de scaune. Viteza de utilizare a instalatiei este de 2.3m/s facand posibila parcurgerea intregului traseu in nu mai putin de 10 minute.
Complexul de agrement Strand Piatra Neamt
Situat la poalele muntelui Cernegura si pe malul raului Bistrita, acest complex turistic si de agrement este cel mai mare si mai modern din regiunea Nord-Est. Strandul Tineretului din Piatra Neamt va ofera conditii de agrement, recreere si petrecere intr-un mod placut a timpului liber. In incinta strandului puteti gasi 3 terenuri de tenis cu noctura, doua terenuri de fotbal cu gazon artificial, teren de volei si tenis cu piciorul, badminton. De asemnenea, in incinta strandului functioneaza (in sezon) un patinoar care are o capacitate de 220 de persone si o suprafata de 648 mp, cu o lungime de 36 m si o latime de 18 m. Este iluminat pe timp de noapte si dotat cu instalatie frigorifica pentru producerea artificiala a ghetii.
Bazine de inot:
Complexul dispune de 2 bazine de inot, unul de dimensiuni olimpice avand o adancime 1,80 m si 4,60 m iar celalalt de mici dimensiuni, cu o suprafata de aproximativ 40 mp. Bazinul mic are forma neregulata si o adancime redusa sub un metru fiind destinat in special copiilor, dar si celor care nu stiu sa inoate.
Parcul Zoologic “Cozla”
La zoo se pot admira animale din diverse specii reprezentative pentru fauna din Romania. Astfel, vizitatorii pot vedea ursi, lupi, vulpi, caprioare, cerbi si pasari.
Desi gradina zoologica inseamna spatiu inchis, veveritele nu se sfiesc a cobori si a fura din hrana animalelor din custile gradinii zoologice. Ele pot fi admirate deseori in copacii din interiorul parcului zoo sau chiar alaturi de unele animale, in custile lor.
In interior existe amplasata o fantana artizanala, in care isi duc veacul cateva broaste testoase.